Garret Cord Werner refurbished the once electrified exterior lamps to glow again with gas.

Grand Duchess

Nearly 100 years after the Northwest entrepreneur Sam Hill built his grand mansion in Seattle, another successful businessman and his wife embark on a bold remodel of the stately home.

Read Article | View as Printed

The countertops are made of one-centimeter thick Silestone quartzite. Thin and delicate, the design creates the appearance of a floating white plane, almost weightless, atop a grounding base of graphite grey cabinets. The countertops are sealed with a suede finish to provide a stain-proof, smudge-proof surface. High gloss graphite grey laminate panels are used around the perimeter to clad the fridge, freezer and tall pantry cabinets.

Warm + Modern

When a family moves to Seattle, they find a house in the water, but not the contemporary kitchen on their wish list. Enter Cathleen Summers, who designs their new kitchen with sleek German cabinetry.

Read Article | View as Printed

Rohl sink faucets in polished nickel reflect a classic, traditionalist aesthetic that matches the cabinet hardware. Stainless steel appliances echo the same tones, including a professional Wolf range and built-in Sub-Zero refrigerator. A lighting fixture from Troy Lighting with thick, industrial glass shades under-scores the service kitchen aesthetic.

Nod to the Past

A kitchen designer with the Neil Kelly helps a family update a dim, cramped kitchen without being able to change the layout due to the 1896 home’s historical property designation.

Read Article | View as Printed

Owned by a Seattle couple with eclectic tastes and a willingness to push established boundaries, this home is a treasure trove of unique design concepts and striking juxtapositions.

Soak Up the Sun

A family with eclectic taste hires Seattle’s RHO Architects and designer Janice Viekman to design a contemporary lakefront home to showcase both the lake and their unique art collection.

Read Article | View as Printed

What began as a 1940s Cape Cod remodel became one of the most cutting-edge new homes on Lake Washington thanks to Stuart Silk Architects and Amy Baker Interior Design’s harmonious marriage of traditional and contemporary styles.

Life on the Cove

Seattle architect Stuart Silk and interior designer Amy Baker transform a 1940s Cape Cod cottage on Lake Washington into an open and light-filled masterpiece.

Read Article | View as Printed

Doug Rasar and Rod Knipper worked with Josh and James Sevigny of Artisan, Inc. to turn a very utilitarian garage area into the colorful Hawaiian style cabana, tying it to the main estate by facing a concrete block wall with the same Oklahoma quarried limestone found on the home’s facade. Mammoth Douglas fir logs are wrapped in hemp rope; Jeld-Wen bi-folding doors close off the cabana in winter. Peter Millet bronze statue.

A Place in the Sun

A grand estate in Washington wine country travels back in time and to the Pacific Islands when Seattle interior designer Doug Rasar oversees its monumental renovation.

Read Article | View as Printed

Scott Edwards Architecture designed this 6,500 square foot home in Portland’s West Hills to capture and frame its incredible views of downtown Portland and Mt. St. Helens.

Something to See

A Portland couple with no intention of moving finds an empty lot with incredible views of downtown Portland and Mt. St. Helens and builds a 6,500 square feet stunner to frame those views.

Read Article | View as Printed

A restful palette of whites, greens, blues, grays, and browns mirrors the colors that define the Pacific Northwest landscape. As new parents to a daughter and a puppy, the Virdens wanted an open, functional, uncluttered layout where kids and dogs could comfortably play without sacrificing an 
adult space for socializing and relaxing. All of the furniture in the living room can be easily cleaned or wiped, including the Eames chair. Even the arched floor lamp was chosen to make the space more comfortable for the real needs of living; its low angle minimizes glare while watching television, making it possible to kick back with a movie without plunging the house into darkness.

West Hills Cool

Frances Virden and her husband were just starting their family when they bought their new house, so child-friendly fabrics and furniture were a must, but so was a crisp, modern mid-century vibe.

Read Article | View as Printed

A composite of all the elements in the redesign, the breakfast area weds dark wood, the trees, a light and airy feel and a practical eating area for the Lake Oswego family. Facing the kitchen, the eating area is also close to the living and dining rooms and shares many of the same shapes and tones to provide fluid cohesion throughout the home’s public areas.

Tree House

A Lake Oswego home leaves its dark interior behind and is transformed into a warm and light-filled space.

Read Article | View as Printed

The dining area is found in the open communal area, with views out to the spacious backyard, which includes a large patio. Walnut bar cabinetry ties to the adjacent kitchen and includes a moon shadow (gray back painted) backsplash relating to the custom table with concrete skim coat, beverage cooler, wine rack and open glass shelving. Glass pendant chandelier features LED glass bulbs that do not block the view.

The Perfect Plan

A Lake Oswego family builds a house with ample gathering space for multiple generations.

Read Article | View as Printed

The exterior of this LEED-Platinum Certified custom home is primarily sanded concrete, which creates a uniform, finely textured finish. Sanded concrete is also used throughout the landscaping, including stairs and landings. Cedar wood cladding adds warmth as well as a direct connection to the home’s surroundings. These planks were milled from trees grown within 50 miles in sustainably managed forests.

Rising Above

Architect Jan Fillinger and builder Stephen Aiguier create an Oregon home that is a standard bearer in sustainability.

Read Article | View as Printed

The north end of the Pavilion House cantilevers over a reflecting pool and a lush paradise garden for spring and summer viewing enjoyment. Landscape architecture by Charles Anderson.

Pavilion House

Olson Kundig transforms a post-modern house on Lake Washington into a glass-walled, teak-ceilinged masterpiece.

Read Article | View as Printed

Organic Modern

A search for new ovens leads to an entire kitchen remodel for a young couple in Portland. Homeowner Christina Tello introduces rich walnut and bold granite.

Read Article | View as Printed

The multi-purpose building boasts an aptly diverse material mix. At dusk, with its LED elements aglow, the glass-encased box assumes the magical cast of fireflies in a bottle.

The Light House

A crumbling detached garage on Vashon Island is transformed into a light-filled flexible space that juts out over the waters of Puget Sound.

Read Article | View as Printed

Sumner started by refinishing the kitchen cabinets with a new product, a manufactured wood veneer that is durable, easy to clean, and comes in extra large sheets. She chose a striking Tiger wood grain to wrap the cabinets horizontally, resulting in a continuous flow of pattern that is easy on the eye and dramatic.

Lighting The Way

Portland designer Barbara Sumner blends soft neutrals, sleek materials and airy light fixtures to frame a Skyline home’s large paneled windows. 

Read Article | View as Printed

Tim Hammer of CAST Architecture wrapped the structure in fire-and-ice resistant energy-efficient, aluminum-lined windows, corten steel panels and a four-foot-high concrete skirt. The bronze-hued steel panels and pale gray concrete blend beautifully, especially in summer, with the hardscrabble landscape of stones, grasses and trees. The glossy white panels covering the interior and veranda ceilings beguilingly bring the outside in.

Home on the Range

A Seattle family hires CAST Architecture to design a vacation home in Washington’s Upper Methow Valley. The outcome is a rugged, modern getaway.

Read Article | View as Printed

This single level, custom design by Tim Schouten of Giulietti | Schouten Architects and built by Ryan Matson features low maintenance materials, and a mixture of warm woods and natural stone inside and out. A walnut screen wall that emulates the horizontal design of the 10’ entry door divides the spacious entry seating area from the lengthy galley kitchen. Dropped cedar ceilings provide intimacy and good task lighting, while its strategic openings provide natural daylight from the clerestory windows above.

Natural Connections

Giulietti Schouten Architects creates a single story home with two private living quarters linked by beautiful, multipurpose common spaces.

Read Article | View as Printed

Diane in her upstairs studio with their fox terrier Lily.

Cottage By The Sea

Cannon Beach retailer Diane Speakman fills a 1890s cottage in Gearhart with French antiques, family heirlooms and prized artwork.

Read Article | View as Printed

The floor plan of this Vancouver, Washington kitchen designed by Andy Morr of Hayes Cabinets is thoughtful, creating spaces where you know exactly what you’re supposed to do. The abundance of white takes advantage of the natural light but is offset with the sheen of the grey marble and the warmth of the rustic wood tones.

Classic White

Designer Andy Morr divides a kitchen overlooking the Columbia River into four distinct zones, then ties them together with a bright white palette.

Read Article | View as Printed

A new expanded entry to the home provides a more hospitable foyer. The bright door and custom bench are harbingers of the design elements inside. The chandelier at the door was originally purchased by the homeowners through Vanillawood for a rental and has moved with the family from house to house ever since. Art is from Portland’s Fourteen30 Contemporary Gallery.

The Bright Stuff

Vanillawood design team Kricken and James Yaker transform a 1960s home in Portland for cosmopolitan clients who moved from Europe.

Read Article | View as Printed

Web Design and Web Development by Buildable